Norskt i topp – men Jernberg ny mästare i Porsche Sprint Challenge

07 september 2024, 16:41

Eivind Lie vann det andra Porsche Sprint Challenge-racet före Ole William Nærsnes och Isabell Rustad. Men den norska topptrion får ursäkta, heatets huvudrollsinnehavare var Theo Jernberg. Med sin nionde klasseger i GT4-kategorin den här säsongen säkrade han nämligen totalsegern i Porsche Sprint Challenge 2024. – Det här trodde jag inte inför säsongen, sa en både glad, lättad och lite förvånad mästare efteråt.

Theo Jernberg slutade på åttonde plats totalt i sin Porsche 718 Cayman GT4 RS i det andra heatet på Rudskogen Motorsenter. Och han var överlägsen i GT4-kategorin. Tvåan Krister Andero och tredjeplacerade Emma Wigroth var långt efter.
– Nervös? Nej, nerverna kände jag av mer inför dagens första race. I det här handlade det mest om att njuta av en ganska skön resa, säger Jernberg, som kom till Stenhaga Motorsport och Porsche Sprint Challenge från en fjolårssäsong i NXT Gen Cup.
I premiären i Anderstorp blev han tvåa i det inledande racet. Sedan har det blivit idel klassegrar, och dessutom en tredjeplats totalt på Jyllandsringen.
– Det har varit mycket att ställa om till. Bil, nya banor och team, men jag tycker ändå att jag kom in i det ganska bra direkt och sedan har det bara varit att köra, säger han och tackar Stenhaga Motorsport för förtroende och all hjälp under säsongen.

Tillbaka till racet som alltså vanns av mästerskapsdebutanten Eivind Lie före Ole William Nærsnes och Isabell Rustad. Rustad hade pole position, men blev uppvaktad av teamkompisen Wilmer Wallenstam i den första kurvan. Kontakt uppstod varpå Rustad halkade ner till fjärde plats bakom Lie, Nærsnes och Wallenstam.
För kollisionen bestraffades emellertid Wallenstam senare i racet. Han fick helt enkelt släppa Rustad förbi sig. Något nytt försöka att ta sig om norskan blev det inte från göteborgarens sida. För det var Rustad helt enkelt för snabb.

Insatsen på Rudskogen innebar att Isabell Rustad tog över ledningen i GT3-kategorin. Inför finalen på Mantorp Park 20-21 september är hon emellertid bara 7,5 poäng före Wallenstam. Kampen om tredjeplatsen är ännu tätare. Eller vad sägs om en enda poäng mellan Stenhaga Motorsporttrion Svante Andersson, Fredric Blank och Ludwig Ellhage!?

I GT4-kategorin fick Krister Andero revansch på Emma Wigroth. I dagens andra heat lyckades han nämligen ta sig förbi halländskan och erövra andraplatsen.
Andero är tvåa även i GT4-tabellen, 33 poäng före just Wigroth.