Teamkompisar i titelduell får sällskap av – teamchefen!

19 september 2024, 20:59

Isabell Rustad eller Wilmer Wallenstam? Någon av dem tar hem titeln i GT3-kategori på Mantorp Park i helgen. Men att de dessutom kommer att vinna finalracen är långt ifrån säkert. På torsdagens test var nämligen en tredje förare i Fragus Motorsport snabbast på banan. Teamchefen Robin Hansson!

Titelfighten i Porsche Sprint Challenges GT3-kategori lever i allra högsta grad inför Grande Finale i Östergötland. Isabell Rustad, som övertog ledningen hemma på Rudskogen Motorsenter för två veckor sedan, toppar tabellen men avståndet ner till teamkompisen Wilmer Wallenstam är bara 7,5 poäng.
Öppet så det förslår alltså. Båda har därför i stort sett samma inställning inför start.
Isabell Rustad: ”Det enda jag kan göra är att fokusera på två bra lopp, göra så gott jag kan och hoppas att det håller för totalseger”.
Wilmer Wallenstam: ”Jag har sagt att jag ska köra så fort som möjligt och göra det bästa jag kan av situationen. Jag känner mig nöjd med säsongen redan, men självklart vill jag vinna”.

Otur i Danmark
Wallenstam inledde mästerskapet starkast och som nykomling imponerade han med fyra segrar och en andraplats i de fem inledande racen. Men då, i det andra heatet på Jyllandsringen i Danmark, var olyckan och oturen framme. Ledande Fredric Blank tappade greppet i bakvagnen på en ojämnhet i banan och fick sladd. Wallenstam, som låg tvåa, hann nästan styra undan. Men bara nästan. Bilen fick sig en smäll mot höger bakhjul och Wallenstam tvingades bryta.
– Nollpoängaren där satte verkligen käppar i hjulet, men med tanke på den händelsen är det skönt att jag poängmässigt är med så högt upp som jag ändå är inför finalen, säger 17-åringen från Jonsered.

Lyckat hemmafacit
Trots det brutna racet höll Wallenstam undan för Rustad både över tävlingen i Danmark och efterföljande Kanonloppet där han och den två år äldre norskan delade på segrarna och andraplatserna.
Hemma i Norge, på Rudskogen Motorsenter, kopplade emellertid Isabell Rustad ett litet grepp om titeln. Delvis hjälpt av sina landsmän Eivind Lie och Ole Willam Nærsnes, som klämde sig mellan segrande Rustad och fjärdeplacerade Wallenstam i det inledande heatet.
– Att kunna vinna på Rudskogen under Porschefestivalen är något jag drömt om sedan jag körde med Porsche här för första gången för två år sedan, sa en lycklig Rustad.

Kompisar och konkurrenter
Även i det andra heatet var norskan före Wallenstam. Där tog titelkonkurrenterna nämligen målflagg som trea och fyra, detta sedan Wallenstam fått direktiv från tävlingsledningen att släppa förbi sig sin teamkompis som ett resultat av en lättare kollision i den första kurvan.
Just då var kanske inte stämningen på topp mellan de båda, men de redde ut händelsen och tog ett gemensamt beslut att blicka framåt. Mot finalen på Mantorp Park och det slutgiltiga avgörandet.
– Vi är teamkompisar, tar lärdom av varandra och hjälper varandra med tips. Vi har ett bra samarbete, är inte bara konkurrenter, intygar Wallenstam.

Hansson gör inhopp
Under Grande Finale i Östergötland ställer Fragus Motorsport upp med en tredje bil i mästerskapet. Bakom ratten: teamchefen Robin Hansson!
Den tidigare toppföraren i Porsche Carrera Cup Scandinavia gör ett inhopp och precis som Rustad och Wallenstam kommer han att köra en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) i teamets färger.
Senast Hansson gästade något av de skandinaviska Porsche-mästerskapen var säsongen 2022 då han körde ett race i Porsche Carrera Cup, med en åttondeplats som resultat, i Kanonloppet på Gelleråsen Arena.
Året innan ställde han upp i Sprint Challenge-deltävlingen på norska Rudskogen och vann båda racen före den säsongens suverän i mästerskapet, Marcus Annervi.
– Men tävlat på riktigt har jag inte gjort sedan 2020. Tidigare inhopp har varit på skoj, precis som det här, säger Hansson, som med tanke på farten under torsdagens testpass på Mantorp Park visade att han fortfarande har vad som krävs för att vara med och kriga om segrar i de här sammanhangen.

Som inhoppande ”gästförare” får Robin Hansson inte tillgodoräkna sig några poäng i finalen.