GT3-titeln till Rustad efter dramatisk avslutning

21 september 2024, 17:33

Isabell Rustad vann säsongens avlutande race i Porsche Sprint Challenge. Därmed säkrade hon segern i mästerskapets GT3-kategori och andraplatsen bakom Theo Jernberg totalt. Titelutmanaren, teamkompisen Wilmer Wallenstam, låg länge tvåa i säsongens sista race, men tvingades bryta med tekniska problem och fick därmed nöja sig med andra plats i GT3. Trea blev Fredric Blank.

Först över mållinjen gällde för Rustad och Wallenstam inför det andra finalracet på Mantorp Park. Den som lyckades besegra den andre skulle också vinna GT3.
Rustad tog täten med Wallenstam närmast efter. Polemannen Robin Hansson, tillika teamchef för titelkandidaterna i Fragus Motorsport, valde att avstå racet. Kanske ville han, trots att han som gästförare inte får ta poäng, inte riskera att bli en faktor i slutstriden.
– Jag var så nervös inför start, men lyckades bra inledningsvis. Då blev det säkerhetsbil och nervöst igen, sa en lättad, glad och rörd Rustad.
Säkerhetsbilen berodde på en kollision i vilken Svante Andersson blev stående. Omstarten hanterade emellertid Rustad på bästa sätt och hon lyckades hålla Wallenstam bakom sig. Men han fanns där hela tiden strax bakom henne, ända till det tionde varvet. Då fick göteborgaren motorproblem, tvingades släppa Ludwig Ellhage förbi sig för att kort därefter parkera vid sidan av banan.
– Jag tycker så synd om Wilmer. Vi har haft en bra fight genom hela säsongen, men tråkigt för honom har han haft mer otur än jag, säger Rustad och tillägger:
– Det kändes ändå bra att jag var före honom när han tvingades bryta.

Bakom Rustad tog Ellhage målflagg som tvåa, men han fick ett tidstillägg på tio sekunder för unfair driving. Ellhage och teamkompisen Fredric Blank hade en duell i inledningen på racet vilket bland annat slutade med att den tredje Stenhaga Motorsport-föraren som slogs om tredjeplatsen i GT3, Svante Andersson, tvingades bryta. Blank fick stopp och hamnade långt efter, men lyckades ta sig tillbaka i racet och säkrade tredjeplatsen bakom Rustad och Wallenstam i GT3.

Bestraffningen av Ellhage innebar att Markus Lönnroth blev racetvåa före Krister Andero. Redan klare mästaren totalt och i GT4, Theo Jernberg, slutade fyra sedan han fått tre platsers nedflyttning på gridden på grund av en incident i det inledande heatet.
I GT4-klassen slutade Andero och Emma Wigroth trea bakom Jernberg.
Andero blev dessutom trea totalt i mästerskapet, bakom Jernberg och Rustad.

Resultat hittar ni här: https://www.sprintchallenge.se/resultat/mantorp-park-20-21-september/